Intervju med Mats Günzel från försäkringskassan
Vi har gjort denna artikel för att personer som har ett funktionshinder ska få veta vad försäkringskassan kan hjälpa till med. Vi tycker det är viktigt att sprida sådan information. Vi har intervjuat Mats Günzel som arbetar på försäkringskassan för att få veta vilken hjälp man kan få.
Hur länge har du jobbat på försäkringskassan?
Jag har jobbat i två omgångar. Nu senast har jag jobbat på försäkringskassan i 10 år. Sammanlagt har jag jobbat där i 25 år.
Vad kan försäkringskassan göra för oss som slutar på NEO?
Vi kan hjälpa till med t ex socialförsäkringar, aktivitetsersättning och sjukpenning. Försäkringskassan samarbetar också mycket med arbetsförmedlingen. Vi har speciella handläggare som jobbar med unga människor mellan 19 och 30 år.
Vad gör ni på försäkringskassan för personer med nedsatt arbetsförmåga?
Vi kan hjälpa till med socialförsäkringar. Aktivetsersättning är en typ av socialförsäkring. Om man vill ansöka om aktivitetsersättning kan man få hjälp av försäkringskassan. Man ska ha ett läkarintyg och sen tar vi ett beslut om man har rätt till aktivitetsersättning. Försäkringskassan jobbar inte med rehabilitering, utan det är arbetsförmedlingen som gör det.
Vad gör försäkringskassan för de som vill komma ut på den riktiga arbetsmarknaden?
Inte speciellt mycket. Det är arbetsförmedlingen som jobbar med det. Dom ger stöd till unga människor som vill komma ut på arbetsmarknaden. Vi samarbetar med arbetsförmedlingen.
Vad är aktivitetsersättning?
Det är ekonomisk grundtrygghet i max 3 år för personer med sjukdom eller funktionshinder. Att man vet att man har pengar. Man kan ansöka om det och få det om man har ett funktionshinder och inte kan arbeta. Om man är mellan 19 och 30 år kan man få aktivitetsersättning.
Hur länge kan man få aktivitetsersättning?
Man kan få det i 1 till 3 år. Sen får man söka på nytt.
Vem kan få aktivitetsersättning?
Dom som är mellan 19 och 30 år och som inte kan arbeta, dom kan få det. En person som har en sjukdom eller ett funktionsnedsättning kan få det.
Vad får man om man inte har aktivitetsersättning?
Då kan man få aktivitetsstöd. Om man gör en speciell sak, t ex en bokcirkel eller går på folkhögskola, då kan man få aktivitetsstöd. Det stödet får man bara så länge man är med i den aktiviteten.
Av: Anna Nordqvist & Ylva Andersson
Bild: Jenny Bengtsson