Snart dags för Valborgsmässoafton


Denna dag kaske är ett typiskt vårkännetecken här uppe i norden, men varför firar vi Valborg? Ja, det är faktiskt inte för att fira kungens födelsedag som kanske många tror utan är i stället en hyllning till en kvinna vid namn Valborg som levde år 710. Man vet inte exakt var hon kommer ifrån men enligt legenden var hon dotter till den store kung Rickard. Tillsammans med sina bröder reste hon till Tyskland och grundade det katolska klostret Heidenheim i Wurtemburg där hon bestämde sig för att bli nunna. Hon dog redan den 25 februari år 779 men böev inte helgonförklarad förrän 1 maj. Hennes namn kopplades samman med  vikingarnas festligheter för att fira vår och fruktbarheten. I samband med att vikingarna spred sig över Europa så samansattes den 30:e april med 1maj, som de dagarna som skulle bilda valborgsfirandet.

 Valborg har faktiskt inte så mycket att göra med de eldar vi tänder i samband med firandet. Eldarna kom till först på 1700-talet och då bara i Uppland och då va syftet att skrämma iväg rovdjur innan man släppte ut korna på vårbete den 1 maj. Man tror att andledningen till att Valborg blev så i fler delar av Europa berodde mest på att man ville ha ytterligare en festdag och att ha Valborg som namn gör den inte religiös utan bara mer accepterad av katolska kyrkan.Valborgsfirandet sker i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland och brasor kan du hitta brasor i nästan varenda kommun i Sverige.

Detta har också blivit en stor dag för studenter i de stora studentstäderna som t.e.x  Lund. Då åker de vita hattarna på och skön sång i form av "sköna maj, välkommen" ekar över städerna och folk samlas för att lyssna och vara med i firandet. Sen beror det på vilken studentort man befinnersig i firandet kan se väldigt olika ut. Slutfasen på firandet som består av sång visas live 1 maj på Tv4 klockan 18:00.

Men självklart har också Valborgsfirandet blivit en andledning till att träffa folk och tillsammans med andra sjunga, lyssna på tal, titta på brasan och vackra fyverkerier för att välkommna våren.  Detta ses också som en stor festdag vilket betydet att det ibland kan gå lite över styr för både unga och gamla. Men vi får väl helt enkelt hoppas att det kommer lunga sig i år, med tanke på att södra Sverige har gått in med eldnings förbud detta året, eftersom brandrisken är för stor. Men man kan ju inte alltid ha eldar som brinner i hela Sverige så jag får helt enkelt hoppas att ni får en trevlig Valborgsmässoafton utan eldar.






källor:
http://www.blt.se/nyheter/blekinge/majbrasorna-stalls-in(1295150).gm

http://sydsvenskan.se/skane/article428959/Eldningsforbud-hotar-valborgsbal.html
http://hem.passagen.se/lerolj/Valborg.htm'
http://sv.wikipedia.org/wiki/Valborgsm%C3%A4ssoafton
Bild
http://www.bergshamra.org/Aktuellt/bilder/valborg06.jpg


Text: Amelie Hedberg

Kommentarer
Postat av: olof hedberg

Det tar sig med textskrivandet,tycker jag

2009-04-30 @ 20:43:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0