Intervju med Erica Giselsson om vår systerskola i Tanzania

www.allafattar.nu/

Jämshögs folkhögskola har en systerskola i Singida som Erica Giselsson har varit på. Hon jobbar på Jämshögs folkhögskola.

  

Vad gör Jämshögs folkhögskola för skolan i Singida?
Vi har varit och hälsat på tre gånger. Vi har fixat pengar så att fyra lärare kunde komma hit. Vi skickar pengar så att dom kan renovera klassrummen. Dom har målat också. Sedan har vi skickat pengar till ett barnhem som heter Kititimo. En lärare på skolan har tagit hand om pengarna och engagerat sig i barnhemmet. Hon handlar mat till barnen på barnhemmet för pengarna vi skickat. Jämshögs folkhögskola betalar skolavgiften för två elever som går på skolan i Singida.

  

Berätta om vår systerskola i Singida?
Eleverna är mellan 15 och 20 år. Dom bor på skolan, flickor och pojkar i varsitt hus. Dom får inte gå till varandra. Eleverna går i skolan från klockan 8:30 till 21:00. Eleverna på skolan utbildar sig på förmiddan till sömmerska, snickare, byggnadsarbetare och elektriker. Dom läser som på ett gymnasium på kvällarna med engelska, historia och mattematik.

  

Hur många år har du hållit på med Tanzaniaprojektet?
Från år 2006 och framåt.

  

Hur många gånger har du varit på skolan i Singida?
Två gånger. Första gången 2006 och andra gången 2008.



Av: Anna Nordqvist

Foto: Jenny Bengtsson


Ylvas intervju med Martin

  

Deltagarna på Neo skriver en lättläst tidning. Den heter Alla fattar. Den kan man läsa på internet och adressen är www.allafattar.nu. Martin Giselsson jobbar som lärare på Neo.

Vad tänker du inför denna termin på Alla fattar?
Det är kul att synas på skolan genom tidningen och på internet. Jag vill att ni skall träna på att skriva och ta foto.  Jag vill också att ni ska ta kontakt med olika människor i omgivningen och på så sätt få bättre självförtroende. Jag vill att ni ska lära er någonting. Det är mina för hoppningar, och att ni ska ha roligt.

  

Hur är det att vara lärare på två kurser?
Dels är det roligt att göra olika saker. Det är omväxlande och kul att vara med på Neo och Allmänna kursen. Ibland kan det vara svårt för att jag missar en del när jag inte är med hela tiden på kurserna. Det är kul men svårt.         

  

Vad är svårast med att vara lärare?
Att inte hjälpa till för mycket. Ni är olika snabba på att skriva och sådär. Som lärare vill man ibland hjälpa för mycket. Det är viktigt att ni får göra det i er takt när ni lär er.

  

Vad har du gjort på jullovet?
Jag har firat jul med min familj och åkt till Köpenhamn. Sen har vi varit lite sjuka hemma och tagit det lugnt. Och träffat släkten och vänner.


Av: Ylva Andersson



Foto: Jenny Bengtsson


IM har försäljning på skolan

Måndag den 23/3
Torsdag den 26/3
Måndag den 30/3



Kapellmaraton den 24-25 mars




24/3

8:45 Andrum

09:00 SKG (svenska kyrkans grundkurs)- håller i aktiviteter.

17:00 Kort & dekorationer - kom och skapa ditt eget kort.

20:00 Verkstadsmässa.

21:00 kapellkorv - grillning utanför kapellet.

21:30 Filmvisning.

23:45 Keltisk natt - avslappning till keltisk musik

25/3
01:00 Tro - Sång som gestaltas på teckenspråk.

02:00 Sång & tankar - gitarrspel, sång och prat.

03:00 Musik i vargtimmen - Klassisk musik avnjuts i stillhet.

04:00 En målande stund - Måla fritt på papper med mycket färg.

05:00 Yoga i gryningen - Solhälsningen

06:00 Hälsa morgonstund - Tystnad & meditation

07:00 Massagesagor - Massagerörelser till lugn musik

08:00 Stillhet

08:45 Andrum

09:00 Slut



Länk till skolans hemsida

Vårterminen har startat ordentligt nu och det börjar snart bli dags för att lämna in ansökingar till den skolan man vill gå på i höst. Vem vet, Jämshögs folkhögskola kanske har något för för just dig. För att ta reda på detta kan man ju alltid spana in deras hemsida: http://www.jamshog.org/
Där ges mer information om hur de olika linjerna och profilerna på skolan är utformade och sidan ger dig även möjlighet att ladda hem ansökan till den linje du kanske är intresserad av.

Vi har även öppet hus den 4/4 klockan 10:00 till 14:00 då alla är välkommna för att få en guidad tur på skolan och mer ingående information från eleverna och lärare.( Mer fakta om den dagen kommer.)

Nu har vi även lagt en länk på den här bloggsidan till skolan. Så tipsa gärna andra i fall du vet någon som är sugen på att plugga på en liten mysig skola i västra blekinge.



Kapellmaraton den 24-25 mars

Tisdagen den 24/3 börjar med andrum i kapellet som vanligt 08:45,men där efter blir det annorlunda. Med maraton innebär det att kapellet är öppet i 24 timmar och öppet för alla som vill komma.Det kommer finnas alla möjliga sorters aktiviteter som bland annat sång, skapande, musik, meditation, yoga, filmvisning och grillning utanför. Helt enkelt det kommer nog finnas någonting för alla. Programet kommer läggas ut dagen innan.

Foto: Amelie Hedberg

Innebandyturnering 12/3


foto: Christopher Halvorsen

Innebandyturnering 17:00 - 21:30
9 lag
Olika teman på lagen t.ex Piraterna
Försäljning av fika
Vinnare var Hot Chicks från Fri 1




KÄNN DIG FRI, DISSA RELIGIONEN?

Det är med sorgset hjärta som jag ser och hör hur fler och fler personer idiotförklarar andra människor med tro.

Jag kan inte hjälpa att le en smula när samma personer påstår sig vara "nytänkande" när de dissar Gud!


Men För djävulen! Detta har pågått sedan detta påfund kom till världen!



Varför inte rikta blicken mot de personer som nu drar nytta av att folk helt plötsligt får en känsla av frihet bara för att de inte "handlar" under en religion utan kan "handla fritt"!


De personer som tjänar mest på detta är enligt mig, exakt samma sorts personer som en gång införskaffade religioner och hjälpte till att sprida den.

Med hjälp av vår tro kunde de styra oss.

Precis som de gör nu när de får oss att känna en falsk känsla av uppbrytande och frihet.


Personer springer omkring hela dagen och känner sig intelligenta och upplysta för att de inte tror på gud.

Samma kväll åker de hem och tillber vårt nyfunna altare i form av en skärm som bara blir större och större.

Det som sägs där är sant?

Det visas för oss hur vi ska bete oss, hur vi ska klä oss och vad som är inne och inte.

Inget ifrågasätts och bara för att någon säger att det är nyheter så är allt som visas på riktigt.



Som sagt, det är dystert att betrakta hur vi människor låter oss kontrolleras ännu en gång av något vi själva skapat.
Kommentera gärna!

Av:  Robert Ronnefalk


Utsidan av Skolan

Välkommen in


Kappellet, skolans fristad


8:45 varje morgon ringer det i klockstapelen


Mitt emot skolan ligger internatet


En del av huvudbyggnaden


Våran logga på byggnaden









Foto: Amelie Hedberg




Det här kan man kalla en överraskning!

Inte ens vi i skrivprofilen visste om att detta hade hänt, men kul verkar de ha haft i alla fall.

http://www.blt.se/nyheter/olofstrom/kand-profil-firad-med-sang(1199756).gm

Händelser v.11

Måndag: Andrum 8:45 i kapellet.
Innebandyträning 16-18

Tisdag:
Andrum 8:45 i kapellet.
Förelsäsning - Trädgård, Passion för livet med Gunnel Carlsson från Arlöv.
Klättring erbjuds efter skola i gympahallen.
Mässa i kappellet 20:00 med andligt fika efteråt.

Onsdag:
Andrum 8:45 i kapellet.
Innebandyträning 16-18

Torsdag:
Andrum 8:45 i kapellet.
Innebandy turnering. 9 lag anmälda och det börjar klockan 17:00 och den arrangeras av Fri 1.

Fredag:
Andrum 8:45 i kapellet.



Foto: Amelie Hedberg

Vithajen

Vithajen ( Carcharodon carcharias) är den största och mest kända rovdjuret som lever i dag. Honan kan bli upp till 6-7 meter lång medans hanarna bara blir 3-4 meter och väger 2-4 ton.
Vithajen lever i varma tropiska områden som t.ex. Hawaii och Atlanten. Den äter fisk, sälar, kadaver och andra hajar, och ibland händer det även att människan råkar ut för rovdjurets vassa tänder.
Man har försökt att studera vithajen i naturen, vilket är väldigt svårt. Ingen vithaj har överlevt i ett akvarium så pass länge att man hunnit studera hajens beteende och andra outforskade områden hos vithajen.
Vithajens ungar föds levande och är köttätare redan i livmodern. Om honan är dräktig med fler än en, finns det risk att den starkaste hajungen äter upp den svagaste.





Text: Maja
bild: http://consilience.typepad.com/sharks/
källa:  www.wikipedia.se

Pablo Amaringo

 

 

 

Peru 1938, Pablo Amaringo föds som sjunde barn av tretton i en fattig familj i Peru. Redan tidigt som barn fick han hoppa av skolan för att börja jobba för att kunna hjälpa till att försörja familjen. Som 17 årig drabbades han av ett av hjärtproblem som höll på att ta dö på honom. Hans räddning var en healer. Detta ledde till att Pablo själv fortsatt sitt liv som healer. I samband med sin återhämtning började han även att måla. Eftersom han inte hade råd med papper använde han pappkartonger och gjorde sina ritningar med pennor och skuggade med sot från glödlampor eller läppstift eller annan kosmetika från någon av hans systrar. Efter ett tag tjänade Pablo pengar på sina porträtt men fick konkurrens av kamerans utveckling. Efter sju år slutade han som healer och fortsatte med sin konst på heltid.

 

1985 undervisade han engelska från sitt hem för ungdomar och sålde sin konst till turister, men fatigdom var fortfarande ett faktum. Efter ett möte med forskaren Dr Luna och Dennis McKenna så kom Pablo fram till att han skulle ändra konstinriktning och satsa mer på att visa sina shamanistiska visioner.

När han målar sina visioner sjunger han helande sånger och blåser i sin visselpipa. När visionen är fast i hans sinne avbildar han det han ser. Han kan arbeta samtidigt med flera målningar, snabbt skissa mönstret och sedan fylla med färg. Han korrigerar aldrig bilderna eller målar aldrig över. Han behåller alla bilder han har gjort.

 

Pablo Amaringos visuella målningar är hans egna försök att skildra hans psykedeliska visioner som han får när han intar Ayahuasca (det är en hallucinogen växt som används flitigt av healare för att kunna få kontakt med ”andarna”.)Med sin unika mix av Amazonas mytologin och det europeiska folktron. Hans målningar knyts samman med bilder av städer, människor, väsen och natur.

Pablo förändrade sitt hem 1988 till en skola där flera ungdomar ägna sina dagar åt att måla och rita. Pablo lär eleverna att visualisera för sig själva vad de ska måla, på det sätt han gör. Han får ett litet stöd från regeringen för att klara av sin verksamhet. Genom att barn observerar och skildrar natur, människor. Har de blivit mer medvetna om sin skönhet och rikedom, och de lär sig att respektera det. Dessutom hoppas studenterna att deras målningar kommer att inspirera andra människor som har liknande attityder uppskattning och vördnad.
1992skrev han boken Ayahuasca Visions.

 

 

 

Text: Amelie

bild: http://www.pabloamaringo.com

källa: http://headoverheels.org.uk/usko/pablo.html


 


Presentation av upplägget på sidan

Nu har Allmänlinjes skrivprofil (även kallade Djupingarna) uppdaterat skoltidningen från papper till internet. Med tanke på det låga intresset som fanns här på skolan så tänkte vi vidga vyerna lite och dela med oss av det vi har till alla som är intresserade av att läsa. Vi ser detta som en chans att göra lite reklam för våran skola och för våran profil.

För att underlätta för läsarna så att de ska slippa behöva bläddra igenom alla inlägg som de kanske inte vill läsa så har vi skapat kategorier för de olika ämnena vi skriver om.

Även våran skoltidning har en ledare och även den finns i en egen kategori. Ledare skrivs från och med v.11 varannan vecka. Där skriver vi av oss om allt och ingenting.

Under kategorin Jämshögs folkhögskola hittar ni information om de olika linjerna, intervjuer och händelser som rör våran skola.

Vi har även en kategori som vi kallar reportage. Där har vi lagt in intervjuer och händelser som inte rör skolan, men som intresserar oss.

I kategorin Artiklar hittar ni a artiklar som kan handla om allt från djur, konst, film eller historia som intresserar oss och som vi vill dela med oss av.

Kategorin Neo innehåller artiklar, intervjuer och andra händelser som elverna på NEO linjen har publicerat med hjälp av oss på djupingarna.

I vår sista kategori Blandat så hittar du texter, dikter och tankar som många från skolan har delat med sig av.

Till höger längst ner på sidan hittar du en länk till skolans hemsida. Titta gärna in där om du är mer nyfiken på skolan.

Vi skulle älska att få feedback så vi vet om det vi gör är bra. hoppas ni får en kul läsning!

Fritidsgård i Olofström och Jokers bar

www.allafattar.nu/




 

Det handlar om en fritidsgård i Olofström



Vi som går på Neo var på studiebesök på Växtverket. Växtverket ligger i Olofström.


Det är en fritidsgård där alla är välkomna att vara. Hit kan man komma hur gammal eller hur ung man än är. Vill man göra olika aktiviteter så finns det biljard, data, musik, måla, pingis, minigolf och ett tv rum. Vill man testa att åka skateboard så finns det en stor ramp. Man kan bara sitta och prata med kompisar också. Om man blir hungrig så finns det ett litet mysigt café där man kan köpa lite smått och gott och det är lagom billigt.


Vi lyssnade på Lena som jobbar på Växtverket på halvtid och ansvarar för aktiviteterna där. Hon berättade om hur Växtverket kom till. Växtverket är ett gammalt industribygge som har renoverats och målats om, så nu finns det fina lokaler att vara i.




Jokers bar



- En vanlig vardag blir en ovanlig fest!

Teater Om finns på teatersmedjan i Karlshamn. Neokursen finns på Jämshögs folkhögskola. På torsdagar är deltagarna från Neo i Karlshamn och tränar teater och vi gör manuset själva i samarbete med Teater Om.


 I år heter vår teater "Jokers bar". Den spelas i Lokstallarna i Karlshamn den 27, 28 och 29 mars klockan 14:00 alla dagarna.


I år kommer vårt biljettpris att vara 40 kronor för vuxna och 20 kronor för barn till och med 19 år.


Ni får inte missa vår teater! Då missar ni något utöver det vanliga. Kom på en oförglömlig teater!


Arrangmang: Teatersmedjan Karlshamn, Jämshögs folkhögskola i samarbete med ABF och vuxenskolan.





Intervju Växtverket:

Ylva Andersson
Intervju Neos teater: Anna Nordqvist
Foto: Jenny Bengtsson
www.allafattar.nu

Alla hjärtans dag.

www.allafattar.nu/

Nu är Alla fattar-tidningen tillbaka efter uppehållet i höstas. Vi kommer att vara med i skoltidningen med någon artikel i varje nummer. Vi kommer också ut med ett par nummer på nätet. Alla fattar görs av NEO.






Alla hjärtans dag.


Vi ville veta om människor firar "Alla hjärtans dag" med blommor och gott fika. Vilka blommor köper man i så fall? Och köper man något gott till fikat? För att få svar på dessa frågor har vi intervjuat Per-Ola Johannsson i blomsteraffären i Jämshög och Linda Blomkvist på Liljas konditori i Olofström.



Intervju med Per-Ola Johansson på blomsteraffären i Jämshög.


Vad heter du?
Jag heter Per-Ola Johansson men kallas för Palle.
Vad säljer ni mest av på Alla hjärtans dag?
Vi säljer mest rosor, röda sådana.

Säljer ni mycket kort till Alla hjärtans dag?
Vi säljer ett kort till varje ros.

Förbeställer folk blommor till Alla hjärtans dag?
Tyvärr inte men vi blomsterhandlare önskar att kunderna skulle göra det.

Hur mycket folk kommer och köper blommor här kring Alla hjärtans dag?
Det kommer ungefär 100 till 150 kunder.

 Vad kostar den dyraste rosen? 
Den kostar 75 till 85 kronor.




 

Intervju med Linda Blomkvist på Liljas konditori i Olofström.


 Vad heter du?
Jag heter Linda Blomkvist.

Vilka kakor och tårtor säljer ni mest av till Alla hjärtans dag?
Vi säljer mest av tårtor och bakelser som har formen av ett hjärta. Vaniljhjärtan säljer vi också mycket av.

Kör ni ut tårtor till folk som ringer och beställer?
 Ja, det gör vi. En del vill ha leverans hem t.ex. företag som inte kan lämna arbetsplatsen och till andra som inte kan komma hit till affären.

Vad kostar det att få det hemkört?
Det kostar 150 kr i närheten av Olofström. Vill man ha det längre bort t.ex. Sölvesborg så kostar det mer.

 Vilken är den dyraste kakan och tårtan ni säljer vid Alla hjärtans dag?
Vi har erbjudanden till Alla hjärtans dag. Då kostar tårtorna 99 kr och en fem-pack med vaniljhjärtan kostar 50 kr.

Hur mycket kostar kaffe och bakelse vid Alla hjärtansdag?
Vi har stående erbjudanden för kaffe och bakelse. Det kostar 39 kr alla dagar.

Intervju blomsteraffären: Anna Nordqvist
Intervju Liljas: Ylva Andersson
Foto: Jenny Bengtsson
www.allafattar.nu


BIOTOPPEN

1.     VALKYRIA

Tom Cruise spelar huvudrollen i denna thriller som handlar om en grupp tyska soldater under andra världskriget som riskerade allt för att förändra historien. Under mitten av andra världskriget återvänder överste Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) till sitt hemland för att ansluta sig till den grupp militärer som konspirerar för att mörda Hitler och befria Tyskland.


2.    
I TAKET LYSER STJÄRNORNA

Baserad på Augustbelönande ungdomsboken med samma namn av Johanna Thydell. Jenna 13 år har just börjat sjuan och borde egentligen bara ha kompis och

kärleksproblem att oroa sig för, men Jennas mamma har cancer....


3.    
MAMMUT

Lukas Moodyssons nya film är hans första engelspråkiga film. Det framgånsrika New York paret Tom och Ellen, deras åttaåriga dotter och familjens filippinska barnflicka Gloria. Under en affärsresa till Thailand hamnar Tom i en livsavgörande situation som får honom att ompröva hela sitt liv.


4.    
BENJAMIN BUTTONS OTROLIGA LIV

Berättelse baserad på F.Scott Fitzgeralds novell med samma namn. Huvudpersonen Benjamin Button föds som en svag äldre man och åldras baklänges, d v s att hans kropp blir yngre tills han slutar sitt

liv som spädbarn. Den tragikomiska berättelsen om den välbärgade Button sägs ha inspirerats av Mark Twains kommentar om att det är synd att det bästa i livet kommer först och det sämsta sist.


5. AUSTRALIA

Baz Luhrman som skrev och regisserade " Moulin Rouge" är tillbaka med det romantiska eposet Australia där han återvänder till sitt hemland Australien och jobbar med två av landets främsta filmstjärnor: Nicole Kidman och Hugh Jackman. Det storslagna australienska landskapet utgör bakgrunden till denna historia om brittiska aristokraten Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) som kommer till Australien i slutet på 30- talet för att leta efter sin man som åkt dit för att sälja deras ranch.

Källa:Bioguiden.se                                                                                                                                                  



Text: Panilla/bioguiden
Källar:   http://www.bioguiden.se/


SMÅ CITRONER GULA







Av  KAJSA INGEMARSSON

Denna bok handlar om en tjej som heter Agnes och bor i en småstad Aspudden i Stockholm. Hon har en pojkvän, en familj som alltid ställer upp, en vän som hon känner utan och innan och ett bra jobb.
Men plötsligt börjar byggstenarna att rasa en efter en, efter ett sexpåhopp från Agnes chef Gerard är hon plötsligt utan jobb. När sen sambon

Tobias musiker som är på turne, lämnar henne för en storbystad körsångerska sjunker hennes

självförtroende mer å mer. Då träffar hon vännen Kalle som är på väg att öppna en resturang ,och erbjuder henne ett jobb. Ska hon nu våga att ta ett sånt riskfyllt projekt? Agnes beslutar sig ändå för att ta chansen å lägger ner hela hennes själ i den

nyöppnade resturangen "Små citroner gula". Jag köpte aldrig boken utan jag lyssnade på den, vilket var ett annorlunda men roligt och ett bra sätt.

Kajsa Ingemarsson läser denna bok själv och det gör hon med ett bravur . Nu är ju jag uppvuxen i Stockholm och har själv bott i Aspudden, så jag känner igen mig i vissa delar. Man kommer lätt in i denna bok som handlar om vänskap, bearbeta sig själv, kärlek och svek. En bra bok som jag rekommenderar.






Källa: http://www.adlibris.com/panilla                           
tBild: Källa:   http://www.adlibris.com/
Test: Panilla


Ledaren 2

Snön har lagt sig vackert över vår skola. Jag, Marina, Becca, Dennis och Magda passade på att åka soppsäck ner för den lilla baken vid personal ingången till köket. Efter 5 min åkning satte vi oss och tittade på de proffsiga gestaltningarna som vi på allmän har var femte vecka.

Om ni har tillfälle att komma in på torget när vi har gestaltnings vecka tveka inte att komma in och titta. Alla är fantastiskt duktiga! På lördag är det Alla hjärtans dag och då ska jag och min man till Livshjulet naturlig hälsa i Bromölla på spabad (utomhus) och massage (inomhus) jag längtar och det ska bli helt underbart. Hoppas att snön ligger tills vi ska på spabadet. Det ska bli dö skönt att ligga i 40 c° varmt vatten med massor av snö och minusgrader. Moster Marina är så snäll och ställer upp och passa trollungarna när jag och gubben sticker på spa.


Trevlig alla hjärtans dag till er alla!!


Önskar vi på tidningen

/ Maja


 

 


Foto: Amelie Hedbeg


Intervju med blivande rektorn Mauritz Rehn via mejl

Vad för typ av person är du?

En inte alldeles enkel fråga att svara på. Jag är väl som folk är mest. Ganska lugn och trygg. Oftast glad. Jobbar för mycket. Njuter av livet.


Hur gammal är du? 
53


Bor?
I Jämshög.


Civilstatus?
Gift.


Intressen?  
En trevlig fotbollsmatch, en bra långfilm, god musik. Skottland.


Speciell egenskap?
Har humor som inte alla delar.


Vad för musik gillar du? 
Några namn: Torn Waits, Neil Young, Aretha Franklin, Radiohead, Bruce Springsteen, Billie the Vision and the Dancers.


Vad arbetar du med nu? 
Just nu jobbar jag som enhetschef på ett studieförbund. som heter Sensus.


Varför sökte du till rektorstjänsten? 
Jag är oerhört intresserad av människor och pedagogiska frågor och tror att jag kan göra lite nytta.


Hur länge stannar du på skolan? 
Om tolv år är jag 65. Då hade jag planerat att gå i pension, men i det tempo som börsen äter upp mina pensionspengar är det väl så att jag kommer att jobba tills jag är 87 eller något sånt.

Har du några mål med ditt nya jobb som rektor?

Mål? Jag har inga mål just nu som handlar om exakt vad jag ska göra. Det ska vi arbeta fram tillsammans på skolan. Utan just nu är mitt mål att jag ska anstränga mig så mycket det går för att göra ett så bra jobb som möjligt.




Text: Amelie Heberg


FILM CHANGELING

Angelina Jolies gestaltning av Christine Collins är fantastisk, detta är en dramatisk verklighets baserad film om hur en ensam kvinna vågar stå emot ett korrupt samhällesystem. En dag våren 1928 i Los Angeles tvingas den hårt arbetande mamman Christine att jobba extra hon kysser sin nioårige son farväl, när hon kommer hem är han spårlöst försvunnen.


5 månader senare ringer polisen och säger att dom har hittat hennes son, en förvirrad mamma tvingas låtsas att den främmande pojke hon möter är hennes egen och övertalas att ta hem honom "på prov". För Los Angeles kritiserade och korrumperade poliskår framstår hennes envisa hävdande att sonen fortfarande saknas. Den enda som tror på henne är prästen (John Malkovich) som upplser folk om polisens illgärningar, ju mer envis Christina är ju mer vill polisen göra sig av med henne. En mycket bra film och mycket bra skådespelare, en film som jag blev upprörd av och undrar hur jag själv skulle reagera i denna situation.


Växthuset i Olofströrn

Olofströms kommun har startat upp ett aktivitetshus för alla grupper av människor. Alla är välkomna vuxen som ung. Det har fått namnet växthuset av den anledningen att det varit en handelsträdgård där innan. I den ena delen finns det en skateboardspark.
Ungdomarna var mycket duktiga på att åka, och trixa med sina brädor. I den andra delen av huset fanns det massor av aktiviteter att sysselsätta sig med. På nedervåningen finns det ett litet café. Det är mycket humana priser.
En läsk kostar 6 kronor och en stor baguett 15 kronor. På övervåningen finns pingisbord och en liten minigolfbana. Det fanns även biljardbord och fotbolls samt hockeyspel. Stämningen var hel mysig, ingen var ovän med någon. Ungdomarna respekterade de få reglerna som finns. Man fikar endast på nedervåningen. Alla skall få vara med och ingen skall bli retad eller mobbad. Det finns även skapanderum med färg och lera och så småningom kommer även en träverkstad att starta. Det var mycket roligt att se att kommunen har satsat på de unga i kommunen samt att de satsas pengar på det som skall bli vår framtid om inte allt för lång framtiden.




Text: Mikk Jaakola


Josephine tänker vidare

Julen kommer innan sommaren är slut


 

Plötsligt är precis midsommar och högsommaren slut. Jordgubbarna börja ta slut, uteserveringarna börja erbjuda filtar till sina gäster. Ingen vill att sommaren skall ta slut. Barnen badar i viken, hur kallt det än börja bli. De stiger upp ur havet, med saltbestänkta vattendroppar  på sina solbrända kroppar, läpparna är lätt blåfärgade. Detta var sista doppet för sommarlovet.
 
Dagen efter skulle alla barn och ungdomar börja skolan. En del har en klump i magen, för det skall bli deras första skoldag i livet. Första dagen på höstterminen är mysigt ljum, man märkte att det börjar bli svalare i luften. Efter två veckor in på terminen, blev det ju naturligt ny månad som heter september. Då åkte familjen medelmåtta in till lilla förortssamhället som ligger ett par kilometer utanför den lilla staden. Plötsligt går familjen in på Rusta lilla Josephine går bara rakt ut från affären. När mor och far kommer ut frågar tösen. "Skall det inte vara kallt ute och bör inte första advent kommit med julskyltning, innan alla julsaker tas fram?". Tösen säger till mor och far. "Till mellandagsrean kan jag köpa min sommarlovsklänning" Eftersom julen kommer innan sommaren är slut. Men sommaren borde inte komma innan tomten, hunnit köra hem sina renar och kälke.

Josephine sade till mor och far. "Mina barn kommer aldrig att drabbas av jul i september, för de kommer att få sin sommarlovsklänning i rätt tid". "Samt kommer min familj att fira julskyltningen, den 1 december". Josephine tycker att man skall hålla på vissa traditioner. Även om man kanske inte, firar att Jesus födelsedag. Eftersom han troligen är född i september.






 
Josephine tänker vidare



Josephine vaknade tidigt på morgonen. Hon tänkte på hur hennes första skoldag skulle bli efter jullovet. Hon tog sin ryggsäck och cyklade till den lilla byskolan. På skolgården stod det många barn och ungdomar, de var mycket förväntansfulla hur dagen skulle bli. Alla skröt för varandra vad de fått i julklapp. Josephine tänkte att det är konstigt att det är så viktigt med prylar. Själv var hon glad att hennes mor och far gett henne ett årskort på den lokala ridklubben. Hon skulle få rida två dagar i veckan, samt vara med på en långritt varannan söndag. Josephine hoppas att hon skull bli duktig på att rida.När hon gick och lade sig och släckt sin läslampa. Då kände hon sig nöjd samtidigt förstod hon att alla inte har det så bra i världen. Fast det finns även barn i vårt land som har det svårt. Det måste vi vuxna ta ansvar för, man kan inte blunda sig genom livet.




Text: Mikk Jaakola.


KYSSA SAMMET AV SARAH WATERS






Vi befinner oss i 1880-talets England, Nancy är en ung "ostronflicka" som blir handlöst förälskad i en music hall-artist, Kitty Butler. Kittys specialitet är att uppträda klädd som en man.

Nancy lämnar sin lantliga tillvaro och beslutar sig för att följa med Kitty till London och de stora music hall-artisterna som hennes påkläderska, men snart blir Nancy hennes partner både på och utanför scenen. Deras karriär får en ordentlig fart, men allt får ett plötsligt slut när Nancy får en rival. Nu går allt neråt för Nancy, här får vi vara med om när hon tvingas prostituera sig, blir indragen i en överklass miljö där allt kan hända. Till sist i radikala politiska kretsar och kampen för kvinnlig rösträtt där hon på nytt möter kärleken.

Denna bok bad en vän till mig att läsa och det är något jag inget ångrar, den berörde mig mer än vad jag trodde. När jag väl började läsa kunde jag inte sluta, historien är fantastisk och väldigt bra skriven. Jag rekomenderar den varmt.




Källa:Panilla/bödcer.se                                  
Bildlittp://
www.sarahwaters.com           
Text Panilla

Tanzania

Tanzania är en stat i öst Afrika som gränsar till Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Kongo-Kinshasa, Zambia, Malawi, Mocambique och har kust till Indiska Oceanen. Landets namn är ett teleskop ord av Tanganyika vilket är fastlandet, och Zanzibar en kustnära ögrupp. De två före detta brittiska kolonierna förenades 1964. Då skapades Förenade republiken Tanganyika och Zanzibar. Samma år så bytte de namn till Förenade Republiken Tanzania.


Tanzania är världens 31:a största land och är i nordöst bergigt och har Afrikas högsta topp Kilimanjaro. I nord respektive väst ligger Vikoriasjön som är en del i "stora sjöarna" vilket är Afrikas största sjöar. I Tanzania finns även Tanganyikasjönden är Afrikas djupaste sjö, den är även känd för sina unika fiskarter. Många av de ciklider vi köper för att stoppa i vårt akvarium kommer ursprungligen ifrån Tanganyikasjön. Centrala Tanzania är öppet landskap och utanför östkusten ligger Zanzibar.


Tanzania har många stora och ekologiska naturreservat bland annat Serengeti nationalpark, Ngorongoro kratern och Gombe nationalpark som är känd som platsen där Jane Goodall studerade schimpansernas beteende. Tanzania har betydande naturtillgångar som består utav bland annat vattenkraft, tenn, järnmalm, diamant, ädelstenar, guld och naturgas.

Klimatet i Tanzania varierar från tropiskt i kusterna till tempererat i bergsområdena. Under regnperioder blir det

översvämningar och det förekommer även längre torrperioder. Tanzania har även miljö problem som urlakning av jorden,

nedbrytning av korallreven och tjuvjakt som hotar de vilda djuren.

Tanzania är ett mycket fattigt land där jordbruket är den viktigaste näringen som står för hälften av BNP, 85 % av exporten och  80 % av arbetskraften. Mer än en tredjedel av befolkningen är mycket fattiga och skillnaden mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst är väldigt stora.

Ett av landets största hälso problem är aids. 2001 var 8 % av den vuxna befolkningen smittade av aids och samma år dog

140 000 människor av sjukdomen. År 2002 var befolkningens medelålder 17,5 år och medellivslängden 44,5 år.



I Tanzania bor nästan bara afrikaner. På Zanzibar bor det både afrikaner och araber. Religionerna i fastlandet är nästan

j ämfördelat mellan muslimer, kristna och inhemska religioner, på Zanzibar är 95 % muslimer. Språken som talas i Tanzania är Swahili (eller kiswahili), engelska,

arabiska och många andra lokala språk. Nästan 20 % av befolkningen över 15 år är analfabeter.





Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tanzania, http://www.sida.se/sida/jsp/sidajsp?d=401

Av Emma


Intervju med Ingrid Friman om vänskolan i Tanzania

När började vänskolan i Tanzania?

Det är egentligen andra omgången. Första gången var på 1980-talet och med samma skola som idag. Det var någon från Tanzania som kom hit och några som åkte härifrån till Tanzania.


Varför blev det just Tanzania?

Utbytet har gått genom ForumSyd och Karibuföreningen. Många folkhögskolor har utbyte med Tanzania, och därför fick även Jämshögs folkhögskola en förfrågan om vi ville vara med, så här startade utbytet . Det var det land som folkhögskolorna hade utbyte med just då.


På vilket sätt stöttar ni skolan i Tanzania?

Det utbyte vi har just nu är egentligen mer kulturellt utbyte mellan skolornas personal men vi hoppas också på utbyte mellan elever. Jämshögs folkhögskola har samlat in pengar till skolgången för två utsatta ungdomar ifrån landsbygden omkring skolan. Det är väldigt fattiga bygder där. De här pengarna ger en pojke och en flicka ekonomisk möjlighet att gå i skolan. Då ansvarar vi ekonomiskt för att de här två eleverna går på någon av utbildningarna på Singida FDC. Deras utbildningar där är alltid förknippade med något praktiskt. Det kan vara till exempel el sömnad eller snickeri. I utbildningarna finns både teori och praktik. De här utbildningarna är två åriga och meningen är att två nya elever sen ska få denna möjlighet.


Vart går pengarna som vi samlar in här på
skolan?

Utöver elevernas skolgång så samlar vi även in pengar till ett barnhem i Tanzania. I fjol var två elever från social pedagogisk linje i Tanzania. De blev mycket intresserade när fyra lärare varit där. Så de åkte ner och fick då kontakt med ett barnhem som vi nu försöker sponsra. Det är ett barnhem med helt föräldralösa barn. Dessa barn behöver mat och kläder för dagen och förhoppningsvis kunna gå i någon skola.


Hur ofta åker Tanzania gruppen till Tanzania?

I maj 2008 kom fyra lärare från Tanzania hit till Jämshög. De bodde på internatet. De hade program varje dag tex besök på bondgård, vindkraftverk, solcells fabriken i Vilshult och skolor. Kanske blev det en kultur krock at se alla våra prylar och vårt överflöd av saker?

Det finns inga planer just nu på nästa besök. Det här projektet då vi fyra från personalen åkte till Tanzania avslutades i julas, då vi lämnade in den ekonomiska slut rapporten. Därför har vi inte planerat in någon ny resa, men det kan ju bli när som helst när det dyker upp tillfälle.


Vilka är med i Tanzania gruppen?

Det är framför allt Erika Giselsson som tar ett stort ansvar för arbetet i gruppen. Torbjörn Lingöy, Anders Olsson, Omman Erika Silfver och Ingrid Friman var de som var i Tanzania. Alla intresserade kan vara med i gruppen. Det har varit lite dålig aktivitet under 2008 men det finns förhoppningar om att det blir bättre i år.

 källa: Ingrid Friman







Av: Maja och Emma


Ledare

Julen är över och vi har firat in ett nytt år. Vårterminen har startat och med den även tidningen. Vår lilla tidningsgrupp har halverats och tidningen har fått ett nytt namn
"Snille & Smak ".
Nu kommer vi försöka få med lite nya artiklar och även lite om vad som händer och berör oss här på skolan. Vi ska ha en sida i tidningen där ni läsare kan informera om eventuella händelser och aktiviteter på och utanför skolan. Info boxen kommer att stå vid
kopiatorn vid entre, där kan ni lägga information som ni vill ska komma ut. Självklart kan ni ju också komma till oss personligen, men kom ihåg bara att vi trycker tidningen varannan torsdag.
Vi vill också under denna termin försöka skriva en annan form av artiklar som ger mer nöje åt oss och er läsare. 1 detta nummer har vi bland annat artiklar om Vänskolan i Tanzania, rektorer och bok tips.
Hoppas alla har haft ett bra lov och att skolstarten varit bra. Vi önskar även alla skidåkare får en trevlig dag på utflykten.



Foto: Christopher Halvorsen

 





Text: Emma

Välkommen till vår blogg!

Vilka är då vi? Jo vi är de som kallas "djupingarna" på Allmänlinje på Jämshögs folkhögskola i blekinge. Djupingarna är ett annat ord för den skrivprofil vi har valt att jobba i. I vår profil jobbar vi med text, fakta och intresse för vad man vill ta reda på och få ut till andra. Hittills har vi gett ut en skoltidning i pappersform med innehåll av olika saker vi intresserar oss för och vill visa för andra, men med tanke på att gruppantalet har sjunkit och intresset för tidningen är låg så tänkte vi att det var dags för utveckling så varför inte lägga ut våra artiklar på nätet i stället. Med tanke på att har rätt mycket annat för oss också om dagarna och att vi knappt har tid att träffas så kändes det som att vi inte skulle ha tid till att skapa en hemsida att knåpa med så varför inte skaffa en blogg i stället där vi uppdaterar efter eget behov och kan nå ut till alla. Här kommer vi skriva artiklar som rör intresse, mat, hälsa, kändisar och annat dylikt men även lite om skolan så som de olika linjerna och vad som händer här. Hoppas ni uppskattar den och vi vill även få chans till feedback.

RSS 2.0