Pablo Amaringo

 

 

 

Peru 1938, Pablo Amaringo föds som sjunde barn av tretton i en fattig familj i Peru. Redan tidigt som barn fick han hoppa av skolan för att börja jobba för att kunna hjälpa till att försörja familjen. Som 17 årig drabbades han av ett av hjärtproblem som höll på att ta dö på honom. Hans räddning var en healer. Detta ledde till att Pablo själv fortsatt sitt liv som healer. I samband med sin återhämtning började han även att måla. Eftersom han inte hade råd med papper använde han pappkartonger och gjorde sina ritningar med pennor och skuggade med sot från glödlampor eller läppstift eller annan kosmetika från någon av hans systrar. Efter ett tag tjänade Pablo pengar på sina porträtt men fick konkurrens av kamerans utveckling. Efter sju år slutade han som healer och fortsatte med sin konst på heltid.

 

1985 undervisade han engelska från sitt hem för ungdomar och sålde sin konst till turister, men fatigdom var fortfarande ett faktum. Efter ett möte med forskaren Dr Luna och Dennis McKenna så kom Pablo fram till att han skulle ändra konstinriktning och satsa mer på att visa sina shamanistiska visioner.

När han målar sina visioner sjunger han helande sånger och blåser i sin visselpipa. När visionen är fast i hans sinne avbildar han det han ser. Han kan arbeta samtidigt med flera målningar, snabbt skissa mönstret och sedan fylla med färg. Han korrigerar aldrig bilderna eller målar aldrig över. Han behåller alla bilder han har gjort.

 

Pablo Amaringos visuella målningar är hans egna försök att skildra hans psykedeliska visioner som han får när han intar Ayahuasca (det är en hallucinogen växt som används flitigt av healare för att kunna få kontakt med ”andarna”.)Med sin unika mix av Amazonas mytologin och det europeiska folktron. Hans målningar knyts samman med bilder av städer, människor, väsen och natur.

Pablo förändrade sitt hem 1988 till en skola där flera ungdomar ägna sina dagar åt att måla och rita. Pablo lär eleverna att visualisera för sig själva vad de ska måla, på det sätt han gör. Han får ett litet stöd från regeringen för att klara av sin verksamhet. Genom att barn observerar och skildrar natur, människor. Har de blivit mer medvetna om sin skönhet och rikedom, och de lär sig att respektera det. Dessutom hoppas studenterna att deras målningar kommer att inspirera andra människor som har liknande attityder uppskattning och vördnad.
1992skrev han boken Ayahuasca Visions.

 

 

 

Text: Amelie

bild: http://www.pabloamaringo.com

källa: http://headoverheels.org.uk/usko/pablo.html


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0