Intervju med Ingrid Friman om vänskolan i Tanzania

När började vänskolan i Tanzania?

Det är egentligen andra omgången. Första gången var på 1980-talet och med samma skola som idag. Det var någon från Tanzania som kom hit och några som åkte härifrån till Tanzania.


Varför blev det just Tanzania?

Utbytet har gått genom ForumSyd och Karibuföreningen. Många folkhögskolor har utbyte med Tanzania, och därför fick även Jämshögs folkhögskola en förfrågan om vi ville vara med, så här startade utbytet . Det var det land som folkhögskolorna hade utbyte med just då.


På vilket sätt stöttar ni skolan i Tanzania?

Det utbyte vi har just nu är egentligen mer kulturellt utbyte mellan skolornas personal men vi hoppas också på utbyte mellan elever. Jämshögs folkhögskola har samlat in pengar till skolgången för två utsatta ungdomar ifrån landsbygden omkring skolan. Det är väldigt fattiga bygder där. De här pengarna ger en pojke och en flicka ekonomisk möjlighet att gå i skolan. Då ansvarar vi ekonomiskt för att de här två eleverna går på någon av utbildningarna på Singida FDC. Deras utbildningar där är alltid förknippade med något praktiskt. Det kan vara till exempel el sömnad eller snickeri. I utbildningarna finns både teori och praktik. De här utbildningarna är två åriga och meningen är att två nya elever sen ska få denna möjlighet.


Vart går pengarna som vi samlar in här på
skolan?

Utöver elevernas skolgång så samlar vi även in pengar till ett barnhem i Tanzania. I fjol var två elever från social pedagogisk linje i Tanzania. De blev mycket intresserade när fyra lärare varit där. Så de åkte ner och fick då kontakt med ett barnhem som vi nu försöker sponsra. Det är ett barnhem med helt föräldralösa barn. Dessa barn behöver mat och kläder för dagen och förhoppningsvis kunna gå i någon skola.


Hur ofta åker Tanzania gruppen till Tanzania?

I maj 2008 kom fyra lärare från Tanzania hit till Jämshög. De bodde på internatet. De hade program varje dag tex besök på bondgård, vindkraftverk, solcells fabriken i Vilshult och skolor. Kanske blev det en kultur krock at se alla våra prylar och vårt överflöd av saker?

Det finns inga planer just nu på nästa besök. Det här projektet då vi fyra från personalen åkte till Tanzania avslutades i julas, då vi lämnade in den ekonomiska slut rapporten. Därför har vi inte planerat in någon ny resa, men det kan ju bli när som helst när det dyker upp tillfälle.


Vilka är med i Tanzania gruppen?

Det är framför allt Erika Giselsson som tar ett stort ansvar för arbetet i gruppen. Torbjörn Lingöy, Anders Olsson, Omman Erika Silfver och Ingrid Friman var de som var i Tanzania. Alla intresserade kan vara med i gruppen. Det har varit lite dålig aktivitet under 2008 men det finns förhoppningar om att det blir bättre i år.

 källa: Ingrid Friman







Av: Maja och Emma


Kommentarer
Postat av: Madelene Bengtsson

Intressant det där ! (:

Lämna gärna en kommentar i min blogg (:

//M

2009-03-05 @ 11:10:27
URL: http://madelenebengtsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0