Tanzania

Tanzania är en stat i öst Afrika som gränsar till Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Kongo-Kinshasa, Zambia, Malawi, Mocambique och har kust till Indiska Oceanen. Landets namn är ett teleskop ord av Tanganyika vilket är fastlandet, och Zanzibar en kustnära ögrupp. De två före detta brittiska kolonierna förenades 1964. Då skapades Förenade republiken Tanganyika och Zanzibar. Samma år så bytte de namn till Förenade Republiken Tanzania.


Tanzania är världens 31:a största land och är i nordöst bergigt och har Afrikas högsta topp Kilimanjaro. I nord respektive väst ligger Vikoriasjön som är en del i "stora sjöarna" vilket är Afrikas största sjöar. I Tanzania finns även Tanganyikasjönden är Afrikas djupaste sjö, den är även känd för sina unika fiskarter. Många av de ciklider vi köper för att stoppa i vårt akvarium kommer ursprungligen ifrån Tanganyikasjön. Centrala Tanzania är öppet landskap och utanför östkusten ligger Zanzibar.


Tanzania har många stora och ekologiska naturreservat bland annat Serengeti nationalpark, Ngorongoro kratern och Gombe nationalpark som är känd som platsen där Jane Goodall studerade schimpansernas beteende. Tanzania har betydande naturtillgångar som består utav bland annat vattenkraft, tenn, järnmalm, diamant, ädelstenar, guld och naturgas.

Klimatet i Tanzania varierar från tropiskt i kusterna till tempererat i bergsområdena. Under regnperioder blir det

översvämningar och det förekommer även längre torrperioder. Tanzania har även miljö problem som urlakning av jorden,

nedbrytning av korallreven och tjuvjakt som hotar de vilda djuren.

Tanzania är ett mycket fattigt land där jordbruket är den viktigaste näringen som står för hälften av BNP, 85 % av exporten och  80 % av arbetskraften. Mer än en tredjedel av befolkningen är mycket fattiga och skillnaden mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst är väldigt stora.

Ett av landets största hälso problem är aids. 2001 var 8 % av den vuxna befolkningen smittade av aids och samma år dog

140 000 människor av sjukdomen. År 2002 var befolkningens medelålder 17,5 år och medellivslängden 44,5 år.



I Tanzania bor nästan bara afrikaner. På Zanzibar bor det både afrikaner och araber. Religionerna i fastlandet är nästan

j ämfördelat mellan muslimer, kristna och inhemska religioner, på Zanzibar är 95 % muslimer. Språken som talas i Tanzania är Swahili (eller kiswahili), engelska,

arabiska och många andra lokala språk. Nästan 20 % av befolkningen över 15 år är analfabeter.





Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tanzania, http://www.sida.se/sida/jsp/sidajsp?d=401

Av Emma


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0