Vårstädar dagen på skolan

Igår var det vårstädar dagen på skolan, vilket var en gemensam dag för hela skolan. Alla delades in i olika grupper för att utföra olika sysslor som behövdes göra för att det skulle bli vårfint. Jag och min personliga fotograf Erik passade på att gå runt och gjorde intervjuer med folk från de olika grupperna. För att få en insyn på vad alla höll på med och vad de tyckte om dagen.

Vid första passet mellan 9-10:

 

 

Vi haffade de första vi såg utanför skolan och det var den gruppen som skulle rensa rabatterna. Jag frågade Louvisa Åberg från Kyrkans grundkurs som var en av dem som stod och räfsa för fullt. Vilka direktiv har ni för dagen? "Rensa upp rabatterna, räfsa och helt enkelt göra fint." Eftersom man bara såg tre som arbetade så undrade jag hur de gjorde med arbetet? "Vi har delat upp oss så det är tre som är borta och rensar i internatets rabatter och vi andra tre tar hand om rabatterna här vid skolan." Hade du önskat något mer för dagen? "Fler redskap hade inte skadat." Vi tackade för oss och jag väntade medan Erik fotade dem när de arbetade för att sedan vandra vidare för att leta upp en annan grupp.

 

 

Vi hitta en grupp som stod vid lamporna med stegar och hinkar. Man anade vad de skulle göra men var ändå lite osäker. Jag passade på att fråga Emma Gustavsson som går församlingspedagog om vad hennes grupp hittade på? "Vi är skylt och lampor gruppen och vår uppgift med dagen är att tvätta och putsa all ytterbelysning och skyltar vid skolan. Arbetet gör vi tillsammans men en stege kanske hade underlättat vårt arbete så vi hade kunnat göra fler lampor samtidigt."

 

 

Plötsligt såg jag en gren som stod och gunga bakom rökrutan och man blev lite nyfiken. Det visade sig att det var några från de som går andra året på Social pedagoglinjen. Jag haffade Visar Krasniqi och Frida Cervin. Vad hittar ni på då? "Vi rensar sly och städar bort alla löv och kvistar här på backen. Man kan säga att vi har delat in arbetet i två team och vi har det rätt bra här bak. Vi önskar inget, vi är nöjda." Efter att jag tackat för mig återgick de glatt till sitt arbete.

 

 

Vi passade på att ta ett varv runt huset och möttes av ett otroligt bankande. Det var Jessica Salenius och hennes grupp som var i full gång med att riva den gamla rökboden. Det var ganska svårt höra vad hon svarade i allt bankande. Men hon sa i alla fall att hon var i alla fall nöjd med så som de var, alla jobbade tillsammans och de hade jätte kul så trivdes verkligen i sin grupp.

 

 

Längst bort på området hittade vi en grupp som var i full gång med att stapla ved. Det var ju egentligen tänkt de skulle elda också men det gick inte på grund av brandrisken. Jag frågade Anna Martinsson som gick andra året på fritidslinjen om hon trivdes med sin uppgift och hur de lagt upp arbete. "Vårt arbete är att stapla ved och alla gör det tillsammans. Jag trivs rätt bra med uppgiften."

 

 

Efter allt hårt jobb var det faktiskt dags för en behövlig fika rast. Det bjöds på frukt, förfriskningar och även underhållning av musikgruppen. Jag passade på att haffa Håkan Olsson från NEO och frågade om han tyckte det var kul att sjunga. Han tyckte det var kul att sjunga så han var nöjd.


Vid andra passet mellan 11-12:

Gömnd bakom internatbyggnaderna fanns målargruppen. Längst upp på stegen hittade jag Arsim Krasniqi som går första året på fritidsledarlinjen. Jag var inte sen på att störa han i sitt arbete. "Vi målar och enda arbetsfördelningen är väl att de satt mig på stegen." Andledningen till varför just Arsim var längst upp var de rätt oens om. Vad tror du om resultatet och känner du att du hamnat i rätt grupp?" Av 1-10 blir det en 12:a. Och ja, jag trivs". När jag frågade vad som önskades mer, svarade alla snabbt: "Vatten, solkräm, fika och sån där lyftkran." Ja någon lyftkran har jag inte att erbjuda men jag får i alla fall hålla tummarna för att de inte bränner sig i solen.

 


 

Vi sökte oss tillbaka till den stora gräsmattan där matgruppen hade börjat med förberedelserna till dagens lunch. Grillarna skulle tändas,grönsaker och bröd skulle skäras upp. Men jag tyckte att nån minut kunde nog Rebecca Persson från Allmänlinje/foto,film unna mig. Hur har ni lagt upp arbetet? Och vad tror du om resultatet?" Maja tittar på och de andra jobbar." svarar dock Maja, men Becca håller med lite lurigt. Men resultatet blir skit bra! Man kunde önska mer skugga och mer engagemang från lärarna. Dalle hörde förstås det och var snabb om att erbjuda sin hjälp.Trivs du i gruppen. Tystnaden var busig och Becca såg lurig ut: "Ja det får jag väl säga." Är dock rätt säker på att hon trivs eftersom hon jobbar med sina sitt lilla gäng som hon brukar vara med. Jag lämnade dem i fred så de kunde fortsätta med maten de skulle servera alla sen.

 

 

Hittade Jessica Engström som också går mediaprofilen och som för dagen stod för att göra videoinspelningen. Vem står för arbetet, vad tror du om resultatet och trivs du med uppgiften? "Det gör jag själv. Jag filmar, klipper och redigerar allt själv. Resultatet kommer bli skitbra och uppgiften var strålande."


 

 

Klockan började bli lite efter tolv och äntligen var det dags för mat. Det bjöds på hamburgare i pitabröd, förfriskningar och kaffe och kaka efter maten. Hur mysigt som helst. Solen sken och alla var glada och nöjda. En underbar sommarkänsla.


 

Vid tredje passet mellan 13-14:

 

 

Rasten tog slut vid 13 tiden som vanligt och folk återgick till sina arbetsgrupper. Jag och Erik fick skjuts av Philip Sohl till Ängen där några till grupper befann sig. När vi dit mötte jag Christoffer Håkansson som går första året på fritidsledar linjen. Han berättade att deras jobb var att få rent från döda kvistar och elda. Han trodde absolut det skulle bli en förbättring när de skulle va färdiga. Han önskade att de hade en större eldplats men annars var han nöjd med gruppen och deras diskussioner. De såg verkligen ut att ha trevligt i alla fall. Innan jag gick vidare frågade jag deras gruppledare Tobbe om vad han tyckte om dagen. "Bra, lite problem med utrustning bara. Men förbannat trevligt."

 

 

Jag hade även hört talas om att det skulle finnas två grupper till, men de syntes inte till. Det visade sig att de var ute i skogen och röjde. En av lärarna skicka i väg oss rakt ut i skogen för att leta upp Per-Arnes grupp som röjde motionsspåret. Hade det inte varit för att Per -Arne med motorsågen igång hade vi aldrig hittat dem. Sen tog det också en stund innan tjejerna i hans grupp hörde att han kallade på dem. Mirjam Olofsson och Elin Olsson från Svenska kyrkans grundkurs kom pigga och raska och med ett glatt humör. Jag frågade om vad de hade och berätta om dagen. "Våran uppgift är att röja motions slingan från sly, kvistar och ris. Hittills är vi jätte nöjda arbetet. Eftersom vi inte fått någon underhålling här uppe i skogen så har vi underhållt oss själva med lekar och vi har även delat upp arbetet så det är två som jobbar lite längre bort. Dagen har varit jätte trevlig och vi har haft bra ledning av Per-Arne."

 

 

På vägen ut ur skogen passade jag på att fråga vad gruppledaren och läraren Per-Arne tyckte om dagen. "Underbart, tjejerna har varit fantastiska. Man ska komma ihåg det att om man tar 4 SKG:are och tjejer dessutom så vet man att jobbet blir gjort! Jag är jätte nöjd."


Innan vi gick tog jag ett litet snack med David Persson från NEO som varit ute och röjt på äventyrs slingan. Han tyckte det hade gått jättebra och var nöjd med dagen. När jag fråga gruppledare Staffan så hade han tre ord för det hela: "Perfekt,samvaro och god mat."

Vi kom tillbaka till skolan vid 14 tiden och stället var helt öde. Alla hade åkt hem. Och kvar fanns ett fåtal lärare. Jag passade på att fråga de få gruppledarna som var kvar, om hur de tyckte dagen hade gått.



Gruppledaren för vedstapling: "Jättebra, gruppen var positiv. Tyvärr hade vi lite för lite att göra bara"
Gruppledaren för slänten: "Det var bra på förmiddagen. Då var de ambitiösa. men någonting hände på eftermiddagen då de inte längre var lika effektiva. Men endå rätt nöjd."
Gruppledaren för målning: "En jättebra dag. Kul att så många träffas och umgås och jobbet blir gjort."
Gruppledaren för matlagning: "Gått bra. Alla i min grupp var jätte duktiga."
Gruppledare för att riva rökboden: "Gått bra. Hårt och bra arbete. Jag är nöjd."

Innan jag tackade för dagen passade jag på att fråga Erik Stensson, min personliga fotograf från NEO om vad han hade tyckt om uppgiften som fotograf till mig. Han tyckte det gått bra, att det varit roligt och att jag varit snäll. Ja du Erik, det samarbetet gör jag gärna om. Tack skolan för en underbar dag. Fler bilder kommer komma upp från denna dagen men inte i dag. Tackar för mig och hoppas alla får en trevlig valborg!


Text: Amelie Hedberg



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0