Intervju med Sofia på SKK

Hur gör jag för att få tag i en bra uppfödare/valp?

När man köper hund så köper man en levande varelse som ska bli ens vän för många år framöver. Man kan minimera risken att köpa en valp som av någon anledning inte uppfyller dina förväntningar. När man bestämt vilken ras man vill ha bör man som hund köpare ta reda på så mycket som möjligt om rasens egenskaper dess eventuella sjukdomsfrekvens och skötsel etc. Man kan kontakta rasklubben för att få mer information om rasen. Det finns också en hel del rasböcker där man kan läsa sig till hur rasen är och hur den bör skötas. När man har kommit så långt att det är dags att kontakta en uppfödare, så åk om möjligt till flera olika uppfödare och titta. Ställ frågor till uppfödaren och fråga framför allt dig själv vad du vill ha ut av ditt hundköp. En uppfödare kan aldrig ge några garantier för att just den valp du köper är en framtida champion, det är mycket som påverkar hur hunden utvecklas. Däremot ska en bra uppfödare ha kunskap och ett genuint intresse för rasen, kunna bistå med råd och framför allt under valpens uppväxt. Likaväl som uppfödaren ställer vissa krav på dig som valpköpare kan du ställa rimliga krav på din blivande uppfödare. Viktigt att tänka på är att man får god kontakt med uppfödaren. Svenska Kennelklubben har en förteckning över godkända uppfödare med registrerat kennelnamn. Detta innebär att dessa uppfödare uppfyller SKKs krav för hänvisning och har inte några anmärkningar från vare sig SKKs kennelkonsulenter eller från valpköpare.

  

Vad ska medfölja vid leverans av valpen?

Enligt SKK ska en valp levereras med köpeavtal, registreringshandlingar samt ett veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än 7 dagar. Valpen får inte heller levereras före den uppnått 8 veckors ålder och den ska vara id-märkt vid leverans.


Vad ska jag välja för hundras?

Att välja ras är ett mycket personligt val. Ställ dig själv frågan om du har något särskilt ändamål med ditt hundköp? Ska hunden vara en jaktkamrat? Är Du jätteintresserad av att tävla i lydnad eller någon annan bruksgren? Eller är hunden tänkt som ytterligare en familjemedlem som ska gå på promenader i skog och mark, men som inte får vara för krävande i övrigt? Idag finns nästan 300 rasvarianter i Sverige vilket borde innebära att alla kan hitta en ras som passar dem. Tänk på att en hund som har mycket päls drar in mer smuts under regniga höstdagar, men en korthårig hund kan ha en besvärlig päls när den fäller. En hund som vaktar intensivt kan vara besvärlig när grannens barn springer in och ut genom dörren (om inte du som hundägare kan kontrollera hundens vaktinstinkt). En utpräglad jakthund kan visserligen lyda, men den är fortfarande i första hand en jakthund och mår bäst av att användas till detta. Alla hundraser har sina för och nackdelar, det gäller att söka sig fram till en ras där man upplever att nackdelarna är så få och obetydliga som möjligt. Det viktiga är att du inte bara tittar på hundens utseende när du väljer ras utan även försöker ta reda på något om rasens egenskaper. Var ärlig mot dig själv! Vet du med dig att du är lite bekväm av dig och inte gärna promenerar och tränar med hunden flera timmar varje dag. Då väljer man en hundras som inte har lika stora behov av detta.


Varför ska jag köpa en renrasig hund och inte en blandras?

En renrasig hunds temperament, utseende och övriga egenskaper är lättare att förutsäga än en blandras. Hos en del blandrasvalpar är väldigt många olika hundar inblandade vilket kan göra det svårt att förutsäga hur hunden blir storleksmässigt och temperamentsmässigt. Hos de renrasiga hundarna finns i många fall hälsoprogram för bekämpande av ärftliga sjukdomar. De flesta blandrasers föräldrar är inte undersökta med avseende på eventuell höftledsdysplasi och armbågsledsartros. Om man parar två olika hundraser med varandra, där bägge raser är benägna att utveckla samma ärftliga sjukdom. Då är risken i vissa fall större att man får en defekt valp, än om man hade köpt en renrasig valp där föräldrarna är undersökta och utan anmärkning. Det finns inget som säger att inte en blandrashund kan bli en lika trevlig och frisk kamrat som en renrasig hund. Uppfödningen av blandrashundar är dock inte kontrollerad av SKK eller någon myndighet.


Finns det någon hundras man kan ha om man är allergisk?

Det finns egentligen ingen hundras som är säker för allergiker. Allergi är mycket individuellt och den ras som en allergiker tål behöver inte fungera för en annan allergiker. Det finns några raser som ofta omtalas som mer "allergivänliga" än andra. Tyvärr har man ännu inte lyckats få belägg för att dessa raser verkligen skulle vara säkra ur allergisynpunkt. Många tror att om hunden bara har en viss pälsstruktur så ska allergirisken var minimerad. De flesta är dock inte allergiska mot hundens päls utan mot äggviteämnen som finns i hundens hudavlagringar (mjäll), saliv och urin. Om man är allergiker men ändå vill skaffa hund gör man klokt i att rådgöra med sin läkare och eventuellt prova med att vara hundvakt åt en hund av den ras man kan tänka sig. Man bör även informera uppfödaren om att man är allergiker så att denne är beredd att ta tillbaka hunden om detta skulle behövas (i så fall måste man kunna uppvisa ett läkarintyg).Av: Emma


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0